О нама

Књижевно друштво „Котва“ је добровољно, невладино и непрофитно удружење грађана, основано ради остваривања циљева у области проучавања и представљања византијске и сродних књижевности и историјских извора.

(Статут КД Котва, чл. 1)

По речима академика Димитрија Богдановића, стара српска књижевност „свим својим бићем припада византијском свету, заједно с њим укорењена у оријенталним и хеленистичким традицијама“.

Д. Богдановић, Стара српска књижевност, СКЗ, Београд 1991, стр. 15.

Председник скупштине Књижевног друштва „Котва“ је Младен Станковић (1967). Његова библиографија обухвата око 150 књига преведених са пет језика и објављених код двадесетак српских и неколико иностраних издавача, при чему највећи део чине дела отаца Цркве, византијских писаца и древни историјски извори. Аутор је, између осталог, књига „Цароставник“ и „Последња византијска царица“, обе са више издања. Након завршене Карловачке гимназије, смер Класични филолог, студирао је права, богословље и философију у Београду и Новом Саду. Дипломирао је 1994. године и потом обављао посао уредника у Мисионарском центру манастира Хиландара (Нушићева 5, Београд), у Издавачкој установи „Образ“ (при храму Св. Александра Невског у Београду) и у Центру за православне предањске студије (Светогорска 17, Београд). Од 2001. године члан је Удружења књижевних преводилаца Србије (Француска 7, Београд). У Књижевном друштву „Котва“ Младен Станковић је задужен за пројекте „Фотијева Библиотека“ и „Историја српског поморства“.